Te kulki są 100 razy lepsze od frytek. Robię je w pół godziny z gotowanych ziemniaków
Do obiadu podajemy zwykle gotowane ziemniaki. Jednak doskonałym ziemniaczanym dodatkiem do pieczonych czy smażonych mięs, drobiu czy ryb mogą też być frytki. Ciekawą propozycją są także kulki ziemniaczane, które łączą w sobie zalety gotowanych ziemniaków i frytek. Są bowiem miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Co można zrobić z gotowanych ziemniaków?
Gotowane ziemniaki często zostają nam z obiadu. Można je odsmażyć na patelni następnego dnia lub zwyczajnie podgrzać w mikrofalówce i podać do dania. Często też przerabia się je na kopytka, które są jednymi z najpopularniejszych klusek ziemniaczanych. Jednak gotowane ziemniaki można również zamienić w placki, kotlety czy krokiety. Ja ostatnio zrobiłam z nich smażone kulki i moja rodzina zachwyciła się tym dodatkiem do obiadu.
Jak zrobić smażone kulki ziemniaczane?
Smażone kulki można zrobić z resztek ugotowanych ziemniaków lub specjalnie ugotować na nie ziemniaki. Po wytłuczeniu trzeba je wymieszać z kilkoma dodatkami, uformować z nich kulki i usmażyć na gorącym tłuszczu. Wcześniej można je panierować np. w tartej bułce, dzięki czemu będą miały grubszą skórkę i większą chrupkość.
Przepis: Smażone kulki ziemniaczane
Smażone kulki z masy z gotowanych ziemniaków
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 3-4 łyżki tartego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy ziemniaczanejUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem na gładką masę. Dodaj tarty ser, jajko, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj, by powstała jednolita masa.
- Formowanie i smażenie kulekZ przygotowanej masy formuj kuleczki o średnicy 2-3 cm. Kulki kładź na rozgrzany olej i smaż 2-3 minuty, aż zrobią się złociste i chrupiące. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Smażone kulki ziemniaczane – kilka wskazówek
Smażone kulki ziemniaczane są doskonałym dodatkiem do dań głównych, ale można je też podać na przekąskę. Doskonale będą smakowały z ketchupem, sosem czosnkowym czy serowym. Sprawdźcie, jak łatwo można odmienić ich smak.
- Do każdej kulki z masy ziemniaczanej można też włożyć po kawałeczku żółtego sera. Po usmażeniu kulka będzie miała pyszny, ciągnący środek.
- Masę ziemniaczaną warto wzbogacić posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki. Dzięki temu kulki zyskają ciekawszy wygląd i smak.
- Jeśli chcecie dodać kulkom wyrazistego smaku, do masy ziemniaczanej możecie dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku czy trochę wędzonej, mielonej papryki.